Geschiedenis

De Border Terrier is nu een echte familiehond geworden maar dit was ooit anders. Vroeger leefde het dier op de boerderij, en kreeg hierbij geen eten, maar moest zijn eigen eten vangen. Zo ruimde hij de muizen en andere kleine dieren op.

In Groot-BritanniŽ werd hij vooral ingezet in de jacht op klein wild (foto 1).

Herkomst

Vanaf de zeventiende eeuw krijgen we een beeld van de terriersoorten die er waren, doordat ze werden afgebeeld op gravures en schilderijen. Men gaat ervan uit dat de Patterdale Terrier (foto 2) - afkomstig uit het Lake District - kan gerekend worden tot de voorouder van de Border Terrier.

Er ontwikkelden zich verschillende types die per gebied verschilden naargelang de geografische omstandigheden, het klimaat, het wild en de persoonlijke voorkeur van de jagers die bepaalden met welke honden er gefokt werd. Ieder gebied eiste zijn eigen terrier die perfect was uitgerust voor de taak die hem er wachtte.

Verwanten

Op de grens tussen Schotland en Engeland heeft zich het type hond ontwikkeld dat later zou uitgroeien tot het ras dat wij tegenwoordig Border terrier noemen.
Niet ver daarvandaan heeft zich de Bedlington Terrier (foto 3) ontwikkeld.
De Border Terrier is ook verwant aan de Lakeland Terrier (foto 4) en de Dandie Dinmont Terrier (foto 5).

De Border Terrier werd als ras de eerste maal erkend in 1920 door de British Kennel Club.

Oorspronkelijk een jachthond ...