Gezondheid en veiligheid van uw hond

Dankzij een aantal eenvoudige preventieve maatregelen kunt u uw viervoeter beschermen tegen heel wat virale, parasitaire en bacteriŽle aandoeningen. Zo kan u uw hond een lang en comfortabel leven bezorgen!

Vaccinaties

Als pup zorgt men dat de vaccinatie helemaal in orde is voor dat ze met andere honden in contact komt, privť of op de openbare weg.
Vaccins beschermen uw huisdier tegen het virus van de ziekte van Carrť, infectieuze hepatitis, parvovirose (hondenziekte), het parainfluenza- virus, een van de verwekkers van kennelhoest (verplicht op hondenschool, hondenshow, pension), rattenziekte (leptospirose) en hondsdolheid (rabiŽs).
Als u uw hond meeneemt naar risicogebieden, dan kunt u de viervoeter laten vaccineren tegen een infectie van de rode bloedcellen (babesia) die verantwoordelijk is voor piroplasmose.
Een jaarlijks vaccin beschermt uw hond tegen virussen en bacteriŽn. Bovenop de vaccinatie is een regelmatig bezoek aan de dierenarts een uitstekende gelegenheid voor een check-up. Zo kunnen eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk opgespoord worden.

Ontwormen
zeker 2 ŗ 3 maal per jaar ontwormen
regelmatig controleren naar parasieten zoals teek, vooral na een wandeling.

Aandachtspunten

Laat je hond liefst niet springen tot wanneer hij volgroeid is om problemen met de rug (verlamming) en beenderen te voorkomen.

Laat hem nooit water drinken uit grachten (rattenziekte), opletten met rattenvergift of beenderen eten (stikgevaar).

Laat geen hond in de auto; hij zou wel eens kunnen gestolen worden en bij warm weer kan hij oververhitten (zie tabel), in het slechtste geval verstikken!!!

Geef de juiste voeding volgens de leeftijd (puppy, junior, adult en senior, en voorzie altijd proper water. Lees meer hierover bij voeding.

Controleer regelmatig het gebit (indien nodig tanden poetsen), vermijd overgewicht.

Let op met een flexi leiband (zie foto) op drukke wegen!

Iedereen weet dat zowel de bestuurder als de passagiers hun veiligheidsgordel moeten omdoen in de auto. Voor dieren lijkt dat veel minder evident! Toch bestaan er speciale veiligheidsriemen voor honden (zie foto).

E.H.B.O. voor honden (Weet wat je moet doen in een noodsituatie! Deze Eerste Hulp app helpt daarbij...)

Veiligheidstipsflexileiband niet gebruiken op drukke wegen!Veiligheidsgordel voor honden