Vachtverzorging

Wekelijks

Eén keer per week de hond borstelen volstaat voor het regelmatig onderhoud. Tegelijk kan je de hond nakijken op wondjes, teken en dergelijke. Teken zijn eenvoudig met een tekentang te verwijderen.

Trimmen

De vacht van de Border bestaat uit een ruwe bovenvacht met onderwol. Zo ongeveer om de 6 maanden is de vacht "plukrijp". De bovenvacht komt los en deze kan je dan plukken of trimmen. Wanneer de vacht echt plukrijp is, zal de hond er beslist niets van voelen! Of de vacht plukrijp is kunt u testen door een plukje haar tussen duim en wijsvinger te nemen en met de groeirichting mee te trekken. Als het haar gemakkelijk loslaat, kunt u de hond plukken. Als het haar toch nog te vast zit, probeert u het dan na een week gewoon nog eens. Het is de bedoeling om de hele bovenvacht, met uitzondering van snor, wenkbrauwen en baardje, met vinger en duim te verwijderen.
Opgelet! Laat de hond nooit scheren en gebruik geen schaar! Het haar zal dan niet meer ruw zijn en dit kan niet meer ongedaan gemaakt worden. De enige plaats waar je mag knippen is de buik, die vaak te gevoelig is om het haar te plukken, en de voeten.

Strippen

Als u het niet mooi vindt dat de hond helemaal kort haar heeft, kunt u de hond strippen of laten strippen door een trimster. Dit houd in dat er altijd een 3 maanden oude plukvacht op de hond blijft staan. De hond wordt dan om de drie maanden getrimd en de vacht bestaat uit drie lagen: de onderwollaag, de drie maanden plukvacht (nog niet plukrijp) en de zes maanden plukvacht. De zes maanden oude vacht wordt dan geplukt.

To be or not to be ... trimmed